Κρυφός Κόσμος

«Ολα οσα έχεις πιστέψει ποτέ στη ζωή σου είναι,κατα πάσα πιθανότητα, ψέματα.Ο κόσμος είναι ένα σκοτεινό,μυστηριώδες,ανεξιχνίαστο και εντελώς τρομακτικό μέρος...»
Robert Shea


«Το οτι υπάρχει ένας κόσμος πίσω απο τον κόσμο,δεν το γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι.Βέβαια,υπάρχει και ένας άλλος άνθρωπος πίσω απο κάθε άνθρωπο,αλλα κι αυτό ακόμη συχνά ο ίδιος ο άνθρωπος δεν το γνωρίζει.Υπάρχει ένα παρασκήνιο στα πάντα,ένα σκοτεινλο παρασκήνιο,πολλές φορές πέρα απο κάθε φαντασία.Στο πρασκήνιο αυτό,πίσω από την αυλαία του κόσμου,δεν πηγαίνει κανείς,εκτός απο τους συγγραφείς...»
J.K. Chesterton


« Ο κόσμος που παρακολουθούμε,εκείνος ο κόσμος της καθημερινής μας πραγματικότητας,δεν είναι ο αληθινός κόσμος,ειναι μία περιγραφή του.
Είναι η γλώσσα της πραγματικότητας που έχουμε μάθει.Γύρω μας μιλιούνται πολλές άλλες γλώσσες,πολλές άλλες εκδοχές και περιγραφές,αλλα εμείς λαμβάνουμε,επεξεργαζόμαστε και καταλαβαίνουμε μόνο τη γλώσσα που εμείς εχουμε μάθει.Η πραγματικότητα που ξέρουμε,όποια και αν είναι αυτή,ειναι το προϊόν αυτής της συνειδησιακής περιγραφής,αυτής της «γλώσσας», καθώς και των επιβεβλημένων τεχνητών νόμων της.
Εξω απο αυτήν υην περιγραφή και καταγραφή,ο αληθινός κόσμος είναι κρυφός.
Αν ο κόσμος αποτελούταν απλά απο εικόνες,όλες οι υπόλοιπες αναρίθμητες εικόνες θα ήταν έξω απο την εικόνα που εμείς βλέπουμε.
Κατα τη γνώμη μου,το πρόβλημα δεν είναι το γεγονός οτι βλέπουμε μονάχα ένα απειροελάχιστα μικρό κομμάτι της μεγάλης εικόνας του κόσμου.Το πρόβλημα είναι το γεγονός οτι νομίζουμε πως,αυτο το απειροελάχιστα μικρό κομμάτι που βλέπουμε και καταλαβαίνουμε, είναι η μεγάλη εικόνα.
Αναπόφευκτα,αυτό το πρόβλημα-που είναι από στη ρίζα του- μας αποτρέπει απο το να αναζητήσουμε τη μεγάλη εικόνα,και απο το να κατανοήσουμε την ίδια μας τη θέση μέσα σε αυτήν.
Δεν θα ήταν και τόσο τολμηρό αν έλεγα οτι,ο εαυτός μας ειναι απόλυτο δημιούργημα της εικόνας που έχουμε για τον κόσμο.Δηλαδή,είναι ένας μικρός εαυτός.
Κατ’επέκταση,αυτός ο μικρός εαυτός,εχει μικρή γνώση,μικρή κατανόηση,μικρή έμπνευση,μικρές δυνατότητες,μικρές προεκτάσεις,μικρές πιθανότητες,μικρλη νοημοσυνη, και μεγάλη μικροπρέπεια.
Και,έχω παρατηρήσει πως,όταν μεγαλώνει η εικόνα του κόσμου που βλέπουμε και κατανοούμε,μεγαλώνει και ο εαυτός,εμπλουτίζεται,αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία(ελευθερία πνεύματος τουλάχιστον),τα πάντα αυξάνονται για αυτόν.
Αυτο που θέλω να πώ ειναι οτι ο κόσμος,τελικά,είναι ο χάρτης του.
Όταν μεγαλώνει ο χάρτης , μεγαλώνει ο κόσμος.
‘Οταν ο χάρτης είναι μικρός και περιορισμένος, ο αληθινός κόσμος είναι κρυφός.
[.....................]
Τα πάντα αποτελούν τον κόσμο
Ο κόσμος αποτελείται απο τα πάντα
Ο κόσμος έιναι τα πάντα.Είναι παντού.
Τίποτε δεν μένει έξω.»
Παντελής ΓιαννουλάκηςΜην ζήτε σε έναν πνευματικό σκοταδισμό.Καιρός να δείτε λίγο παραπέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου